Plech a drát














Mám rád propracované architektonické projekty, především modely 3D v reálu nebo počítačové grafice. Některé návrhy jsou osobitými a samostatnými uměleckými díly - viz Zaha Hadid. Nemyslím, že je potřeba něco dlouze vysvětlovat. Je to dramatický kontrast s nejchudší městskou architekturou - slumy.


3) Rocihna Favela v Rio de Janeiro je největším slumem v Jižní Americe.
2) Letecký pohled na Dharavi, nejstarší slum v Mumbaí a největší v celé Asii.
1) Dharavi - hradba z domů na břehu řeky Mahim.

3 komentáře:

macaska řekl(a)...

Dnes jsem možná potkala obyvatele zdejších „slumů“. Vyhlíželi exoticky, měřili asi tak 140 cm, vážili něco málo přes 30 kg a měli šest prstů, z nichž jeden jim hořel a jmenoval se Startka bez filtru. Byli tři a plížili se křovím, co košatí kolem hotelu International.

juanlem řekl(a)...

Na těch fotkách z letadla je krásně vidět svévolný urbanismus, přesně tak vznikala středověká města. Proto dnes ty populární úzké křivolaké uličky, ale muselo by být podobná síla, jako na těch fotkách. no kdo se pak diví, že obdivujeme perfektne rizeny rimsky urabnismus. je to starsi, a prece lepe zvladnute. no jo, jiz stari rekove nebo rimane a buh vi, kdo jeste.

Anonymní řekl(a)...

V tom Dharavi bych se docela bál navštívit "výsernici". No jen si to představte - staticky jistě nikoli hodnotné suché sociální zařízení, kdy když si chcete ulevit, zavání to přinejmenším průvanem, v tom horším případě se to s váma sesune do "řeky" Mahim. Každý za sebe nechť si zodpoví otázku, jestli je hrozivější samotný pád, nebo spíše to místo, kam dopadnete.

Napadá mě paralela s pány Slavatou, Bořitou a Fabriciem.

AdGr