Rovnoprávnost

Není nad dobrou statistiku. Počet žen ve vládě srovnávaly Timesy.

Británie: 6 žen/16 mužů.
USA: 4/11.
Švédsko: 10/11.
Norsko: 10/8.
Španělsko: 9/8.
Finsko: 12/8.
Francie: 7/8.
Japonsko: 2/15.
Německo: 6/10.
Chile: 8/12.

ČR: 2/16.

Má to pointu?

2 komentáře:

macaska řekl(a)...

Ano, žeská vlastnost sledovat řidiče uvnitř auta místo auta samotného se prostě do (české/japonské) vlády nehodí.
K tomu lehce oklikou doporučuji výstavu v MG Brno s dosti výmluvným názvem: "Milada Marešová: zapomenutá malířka českého modernismu" - prostor jejích obrazů je spíš nehluboký. Vám je pak zcela jasné, že to co máte sledovat přednostně jsou vztahy mezi věcmi a lidmi (naivně šťastná těhotná, dvakrát radostí nevyskakující partner, spolu na trhu - ptáci v kleci, rybičky v akváriu, vájíčka, prodejce kravat - to vše spíš jak desková hra.) Jednoduché? Myslíte, až příliš? Variace "na řidiče v autě": zásadní jsou pro ni grimasy, gesta a oči - ty mimozemské veliké, plné asfaltu. Barva lokální, rukopis splývavý (krom 40. let, kdy se asi trochu namíchla). Všechno výtvarno se zakulacuje a zjednodušuje touhou "aby mi bylo rozumněno" "aby to mluvilo" - a ono to mluví.
Malířčina oblíbená postava - jeptiška - běžte se podívat na tu vousatou :)
A v jejím domácím biografu, s kterým se piplala na sklíčka a fólie, když jí bylo 18 let, určitě stojí za to. Na vtip a pointu nezapomněla (i když tu a tam dopadá na jednu nohu).
Karikatury bachařek a esesáků - hned bych jim dala facku :)

macaska řekl(a)...

Následující myšlénky sepsal Dr. Josef Velenovský (ř. profesor botaniky při Univerzitě Karlově a ředitel Botanické zahrady) ve své Přírodní filosofii, díl II. (kulturní) v roce 1922:

"Žena jest často méně hlubokého citu než muž; jako bývá její duch mělký, tak jest i její cit tupý - tedy pravý opak toho, než co se říkává. Hluboký, dlouhotrvající cit má nezřídka muž."

"Nadaná a čiperná manželka lehce přiučí se všemu, čeho jí nevyhnutelně jest zapotřebí, omezená nedovede toho ani při nejmodernější emancipaci."

"Jsme tudíž toho mínění, že ženám může býti sice dovoleno studium na vysokých školách jako soukromnicím, ale žena nemá býti připuštěna k veřejným a státním úřadům a na školách jim dopřána býti mají jen ta místa, kde se jedná o vyučování ženským pracím a na školkách mateřských a dívčích."

žena při čtení novin: "Mnohá si politiky vůbec ani nevšimne a přes sloupce věnované vědě, literatuře a umění jde k dennímu pořádku. A takové síly chcete poslati do parlamentu! Ubohý parlament, v němž budou zasedati ženy."

"Jak mohou klidně pracovati úředníci, když jsou neustále drážděni pohledy dekoletovaných soudružek?"

"Rovněž jen šílenci mohli přijíti na myšlenku připouštěti dívky na gymnasiu k společnému vyučování. Dospívající jinoši 18-19letí, pohlavní vášní beztoho těžce obtížení, mají seděti vedle děvčete 18letého a pozorně poslouchati výklad matematický u tabule! Tam vede fanatismus střeštěných modernistů."

"Známo, že do ujednané schůze přijde žena pozdě a kdo vlak na nádraží nejčastěji zmešká, jest opět žena. Ale při tom vám taže žena odpoví: já nikdy nezmeškám."

"Žena může býti vytrvalou pracovnicí ve funkcích podřízených a mechanických a proto také co činitel v spravování domácnosti a co matka dobře se osvědčuje."

"Také pozoruhodný fakt jest, že žádná žena nebyla verozvěstem, prorokem a zakladatelem náboženství, ano ani jediná nevynikla jako filosof většího významu."

jménem pana kráále, a tak dále,...