MacPope


Může být Skot papežem? Nepodceňuji inteligenci čtenářů, alespoň ne všech.
Proč by nemohl?
Protože je na to zákon z roku 1560, který jasně říká, že pokud se stane římským biskupem Skot, pak ten bude vypovězen ze Skotska. Přidávám pro pobavení originální text.

"The Jurisdictioune and autoritie of the bischope of Rome callit the paip within this realme in tymes bipast hes bene verray hurtful and preiudiciall to our soueranis autoritie and commone weill of this realme Thairfoir hes statute and ordanit that the bischope of Rome haif na Jurisdictioun nor autoritie within this realme in tymes cuming And that nane of our saidis soueranis subiectis of this realme sute or desire in ony tyme heireftir title or rycht be the said bischope of Rome or his sait to ony thing within this realme vnder the panis of barratrye That is to say proscriptioune banischement and neuir to bruke honour office nor dignitie within this realme"

1 komentář:

macaska řekl(a)...

Co se týká legitimních papežů, tak Jan Pavel II. bude nejspíš brzy blahořečen. Bude to prý zatím nejrychlejší blahořečení v historii této cesty k oficiální svatosti. Sběratelé zázraků už nechodí pěšky, netrmácejí se na koni, naplaví se přes sedmero moří. Jejich zkazky přicházejí mailem; většinou z nemocnic, kde si rakovina řekla - né, teď ne, až jindy...(to není žádný výsměch! Fungující přímluva Svatého otce nebo zničující chemoterapie, volba je jasná)
V případě odvolání ředitele naší metastázující NG (jehož představa o vzkvétající kulturní institutci je asi součástí nějakého tajného uměleckého konceptu) se však asi avizovaný "Čas na změnu" poněkud protáhne; autoři petice očekávají několikatýdenní diplomatické mlčení Ministerstva kultury.
No, ale že Topolánka nechtěli pustit na diskotéku, to víme hned.