Dilema

Vžijte se do následující situace. Vymyslel ji Bernard Williams v rámci své polemiky s utilitarismem, to ale není důležité, je to zajímavé samo o sobě.
Jaroslav vyrazil na dovolenou do země X. Při obcházení památek se naneštěstí připletl do šarvátky mezi místními vzbouřenci a vládním vojskem. Vojáci zajali skupinu 17 vzbouřenců a chystají se je na místě popravit. Velitel armády nabídne Jaroslavovi, že na jeho počest udělí vzbouřencům milost, pokud ovšem jednoho z nich sám Jaroslav zastřelí. Pokud odmítne, budou popraveni všichni.
Co má chudák Jaroslav dělat?

10 komentářů:

TT řekl(a)...

To je situace. Slina ve sklenici je ve srovnani brnkacka.

Anonymní řekl(a)...

Z týhle situace nevede "správné" řešení, takže bych zastřelil toho jednoho, pokud by to nebylo dítě.

juanlem řekl(a)...

"Správné" řešení je otázkou hodnot a názoru. Tak třeba mě osobně by zajímalo, jak by si s timhle poradil katolík. Má jasná pravidlo nezabiješ, které když poruší, půjde do pekla. Tak co teď. Když nechá vzbouřence postřílet, sám hřích nespáchá...
Opravdu bys (a kdokoli další) dokázal zabít člověka? Dokázal bys s tím žít? Nebo by tě to strávilo zevnitř?
Já si nejsem jistý, co bych udělal. Je jasný, že rozum volí zabít jednoho, přežije 16. Ale co já?

macaska řekl(a)...

Doufejme, že pravidlo nezabiješ není jasné jen katolíkům. Jenže, jak je dodržovat s nožem na cizím krku nebo krcích. Tento šílený situační model není řešitelný v obýváku za klávesnicí s ranní kávou zapasovanou elegantně mezi prstíky. Pokud se něco takového stane, obět (pan Jaroslav) ví, že v celé akci nejde (bohužel) ani tak o osoby povstalců (byť čísla 1 nebo 16 jsou lákavá a matou) jako o osobu jeho. Otázka vměšování, pokřivená možnost rozhodnout. Radíte nám, co máme dělat, tak si to pojďte sami zkusit, ale s nožem na krku, protože my ho tam máme taky. Pověstná začarovanost kruhu. Zde je všechno špatně. Je to výsměch jeho turistické naivitě a bezstarostnosti. Je to výsměch tomu, že je cizinec (zůstávám-li na povrchu).
Není považován za jedince, ale za typ. Ovšem počítá se se slabostí jedince a platností výsledku pro typ.

Anonymní řekl(a)...

Být Jarolavem (asi typický český turista s fotoaparátem, že?) tak si stěžuji, že toto v programu nemám...

Ale nač se znepokojovat a mudrovat! Jaroslav prostě vybere jednoho, zastřelí ho, natočí to na svůj hi-czech telefon a hodí to na youtube.

A my na to kouknem a odfrknem si.

Anonymní řekl(a)...

Na téhle situaci by se dal "krásně" vysvětlovat existencialismus. Jsem postaven před absurdní situaci ("Proboha, jak jsem se do tohohle dostal?"), kterou prostě nelze řešit (a zároveň neřešit). Nemohu se jí vyhnout a ať udělám cokoli, neudělám to dobře. Jsem nucen volit (a i když nevolím, tak volím) mezi dvěma zly. Jsem nucen k zabití člověka. Buď jednoho nebo sedmnácti. Samozřejmě na mě má volba bude mít fatální následky, ale bude je mít KAŽDOPÁDNĚ, takže proč vlastně nepustit do hry matematiku. 16 je víc než 1. V sebeobraně bych nejspíš neváhal, a tak myslím, že kdybych MUSEL, tak bych dokázal zabít člověka. MUSET znamená nemít na výběr - v sebeobraně nemám na výběr a v této situaci také ne.

Potud teorie. V praxi netuším, jak bych se zachoval. Jestli bych fyzicky, biologicky zklamal (když nedokážu zabít ani králíka nebo kapra) či zda bych to unesl. Přál bych si být na to dostatečně silný. Pistolí by to bylo samozřejmě "snazší" než třeba nožem.

Anonymní řekl(a)...

Tak to je přesně co řeší hlavní hrdina dánskýho filmu Bratři, zajatej voják v avganistanu, talibánci mu řeknou, buď umlátíš svýho spoluvězně (taky dána se kterým tam strávil v kobce tak 3 týdny)železnou tyčí a my tě nezabijem, nebo zhebnete vobá. A von ho umlátí, drsná scéna. Hlavně ten zvířecí pud co ti velí přežít z toho úplně číší. Pak je zajímavý co se děje po návratu domů, vůbec celej ten film je moc zajímavej a fakt dobrej, takže všem doporučuju!! A řešení takovýhodle dilematu je pak ještě těžší.

A jinak se omlouvám za gramatiku příspěvku, dlouho sem nepsala, takže kdyby ste to nechtěli vidět z pohledu toho, že to doporučuje analfabet, tak se tím neřiďte, i analfabeti mohou občas shlédnout něco zajímavého.

Dana

juanlem řekl(a)...

Von ho umlátí jo? To je teda drsny. A krvavy. A pekne drsny. A pekne krvavy. A pak ho pusti? Jako mu reknou, hele chlape, dobrá práce s tyčí, můžes jit, nazdar. jo?
Tak o tomhle filmu jsem neslysel...

Anonymní řekl(a)...

No voni ho nepustí, protože pro prohlobení morálního dilematu je v zápětí co ho umlátí, asi za den nebo tak, osvobodí a tu teroristickou jednotku rozbijou. On se pak vrátí do dánska a má trochu psychickej problém, kupodivu, že a o tom je skoro celej film. A k té scéně, moc krve tam není, protože je zabíranej hlavně jeho ksicht, ale drsný je to tak, že sem se málem v kině schovala pod sedadlo. Jo ten film je fakt silnej.
http://www.trust-film.dk/off_vis_film.asp?id=154
tady vo tom něco píšou a ukazujou
a nejde se mi podepsat nahoru tak se podpisuju sem

Dana

Anonymní řekl(a)...

Mě by hlavně zajímalo, proč jich zvolil zrovna 17?

os