1-Anketa-Co právě čtu?

Kdo se účastní, na toho nespadne balkón a dostane radu, jak být šťastný při pití čaje. Tentokrát budu první a doufám, že strhnu lavinu.

13 komentářů:

juanlem řekl(a)...

Robert Brandom: Rorty and his critics. Je to supercool.
David Lodge: Changing Places. Moc dobrý a vtipný.
James Ackerman: The villa. Jsem teprve na začátku.

Unknown řekl(a)...

a já druhá (chichi)
P.D.James - The Lighthouse (P.D. je rozvláčná zato detailní)
David Guterson - Our Lady of the Forest (v tom mám teď kratší přestávku, kvůli výše zmíněné; jinak je to very good až excellent)
Michael Anthony - The Year in San Fernando (k eseji; nutné nikoli zlo ale velká zábava také ne, a to je to z Karibiku, jenže bez Johnnyho D.)

Anonymní řekl(a)...

tak já teda nutné zlo, který je fakt jedno z nejzlejších zel: Martin Pavlíček - Josef Winterhalder st.opravdu to nečtěte
a mezi tím Václav Cílek: Krajiny vnitřní a vnější, to je celkem dost ok (ať taky mluvím tou druhou řečí), i geologie může být zajímavá
a samozřejmě denně ráno u snídaně HN bez těch by svět nebyl světem a můj život mým životem

Anonymní řekl(a)...

T. Mann - Doktor Faustus (kapitoly jako "Proč Beethoven nanapsal k opusu 111 třetí větu" nebo "Beethoven a fuga", obvykle tak na pět stran, velikost písma ani ne 10) - ale je to super

Dostojevskij - Zločin a trest (no jo, prostě jsem to ještě nečetla)
ale toho jen v Jevku

Josef Váchal, sborník textů ze sympozia v Klatovech (text od textu, ale vtipné to je taky, tedy hlavně Váchal, ne jeho interpreti)

Karel Stejskal, Paleta s vínem (o Panuškovi, chudák, odmítl tu knihu autorizovat a skončila ve stoupě, prostě katasrofa z roku 1953, něco jako projev Milouše Jakeše)

a tento blog (interaktivní a kvalitní četba, oceňuji zvláště práci s obrazem :)

Anonymní řekl(a)...

Slovník spisovné češtiny
(jsou v něm téměř všechny knihy...)

Tvoření slov v češtině 1 a 2
(četba na pokračování...napínavé, dechberoucí, světpřevracející několikadílné!...kupte to!)

L. Hutcheon: The Politics of Postmodernism
(že je to super a cool snad ani nemusím dodávat...)

C. McCarthy: Tahle země není pro starý
(čtu ji po autobusech a vlacích..prásk...tahle kniha není pro berušky...dopo - prásk, prásk - čuji, hombre!)

Kolik čteš knih, tolikrát jsi...beruškou!

Prásk!

Anonymní řekl(a)...

Ja prave ctu Tvuj weblog.

Moc dobrý a vtipný. Jsem teprve na začátku.:)))

A ze na me nespadne balkon, to bych si v Abu Dhabi netroufla tvrdit.

Anonymní řekl(a)...

Galileo Galilei: Dialog o dvou systémech světa. Je to špalek, ale lehkost s jakou Galileo myslí přenáší i na papír. Trefné analogie, přesné vyjadřování a prozíravé experimenty, jsou nadčasovým příkladem jak bojovat proti zatvrzelosti myšlení. Pokud budu říkat, že to je knížka filosofická, pak dávám 11/10.

Anonymní řekl(a)...

Říkal jsi, že tam mám napsat, co mi leží na nočním stolku. Nemám noční stolek, takže mě to trochu stresuje. Vedle postele mi trapně leží Evoluční ontologie - je to kniha pohádková, mírně čtivá, s mezerami ve výstavbě argumentace. Nicméně, budou mě z toho zkoušet...třeba jsem to jen ještě nepochopila. Na polštáři leží "Základy systematické filozofie" od prof.ing. JŠ., ano, je jasné, že přírodu bychom měli chránit, ale je třeba to psát na 255 stran? O Filozofii psané kurzívou a Úvodu do ontologie ani nemluvě (ty jsou asi metr od postele ve větší tašce). Je tíživé připustit, že podstatou světa není bytí, ale dění ...
Ale vážně, skutečné knihy, které jsem naposledy četla, byl Nový duch vědy od Bachelarda a Nadvláda mužů od P. Bourdieua. Byly vynikající, opět ukázaly, že nejpodstatnější, co můžeš od autorit získat, je způsob myšlení. jo, ještě tak metr a půl o pravého dolního rohu matrace leží malinká knížečka fotografií z Rumunska, v rumunštině. a to je úplně vše.

Anonymní řekl(a)...

Kajetan Kovič - Ani bůh ani zvíře // orig. Ne bog ne žival

Povinná četba do literatury ... slovinské :o)

Román - milostný příběh učitele architekta Andreje a studentky Marty odehrávající se v nejmenované kavárničce v Lublani :o)

Sonda od Zdechlouša

Anonymní řekl(a)...

Pokud označím všechny knihy, které vezmu do ruky aspoň jednou týdně, jako "čtené" (seřazeno sestupně podle podílu na čase, jenž věnuji čtení):
1) F.M.Dostojevskij - Bratři Karamazovi (doplňování restů ze světové klasiky)
2) José Ortega y Gasset - Meditace o Quijotovi (protože jsem chtěl vědět, co si o Quijotovi myslí někdo další - sice to o něm vůbec není, ale nevadí, je to paráda; a taky protože ho četl Jiří Orten)
3) Roald Dahl - The BFG (abych se konečně naučil anglicky)
4) Ingo F. Walther (editor) - Umění 20. století (= taková ta VELKÁ světle červená knížka s M. Rothkem na obálce; protože jsme se při studiu na českobudějovické katedře výtvarné výchovy kupodivu nedostali do 20. století; Filipe: vzpomínáš na Mgr. Klimešovou?)
5) Jan Skácel - Doteky (výběr V. Justla; co by byl svět bez poezie?)
6) Bible (co by byl svět bez Bible?)

Anonymní řekl(a)...

Tak bych to označil za pěknou smečku intoušů. dobře tak.
sakra, erwe, zpomal.
predpokladam, ze to, co cte sonda od zdechlousa bude ve slovinstine. co?
taky verim, ze ac v abu dhabi, tak balkony zustanou tam, kde maji. (ne na hlavach a jinych castech tela podnimijdoucich)
hele, jakb, cist slovniky, to je nejaka nova uchylka? mam si taky nejaky poridit?

Anonymní řekl(a)...

to F/JL

Slovníky jsou Říše zla, kterou musíš projít, pracuješ-li s jazykovým korpusem (Neptej se, co to přesně je...jedním slovem: není to žádná zábava. A jak říká Ta, jejíž jméno nesmíme vyslovit: "V lingvistice se nežertuje!")

Ale zase jsou slovníky jediné knihy, kde můžeš přeskakovat stránky.

K nákupu ale dopručuji Frekvenční slovník; např. zjištění, že slovo "mravenec" bylo v cca 30. letech jedním z nejméně užívaným substantivem, má opravdu cenu Kupky zlata...

Zdravím a přeji pěkný číNový rok!

Anonymní řekl(a)...

Hmm, mě se v posteli válí toto:


Ch Bukowski: Nejkrásnější ženská ve městě. K tomu není, co bych dodal. Prostě stále jsem solo a navíc zkouškové období, takže něco lehčího. Nejperverznější Bukowského povídky, jak se píše na záložce knihy, mě v podstatě ani ničím nepřekvapují.

Samuel P. Huntington: Střet civilizací. Zná a četl kde kdo, kromě mě teda. Jedna ze dvou údajně nejdůležitějších knih v mezinárodních vztazích v první polovině 90-tých let.

Zďenek Kučera: Mezinárodní právo soukromé. No sračka....

Robert Merle: Malevil-Zřejmě to, co bychom nazvali postapokalyptickým románem pojato typicky po francouzsky. Atomovky zdevastovaly Francii a banda stárnoucích sedláků ukrytých v podzemí bilancuje svůj život a přitom si prolévají hrdla kvalitním Beaujolais. Prostě katastrofa na šestset stránek. Uff!


Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince- Ale toho si čtu jen v podatelně obchodního rejstříku, protože se tam hodí lépe než Bukowski.

Almanach židovských mudrců, známý pod souhrnným názvem Bible- Bestseller fantasy literatury s trochu těžkopádným začátkem. Ale řeknu vám, Pratchett je Pratchett...